„Zabawa” na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości. Pod koniec maja odbywały się w naszej szkole lekcje z wykorzystaniem gry symulacyjnej, w której uczestniczyli uczniowie drugiej klasy technikum ekonomicznego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych. Gra "Symulacja przedsiębiorstwa - ćwiczenie" znana użytkownikom pod popularną nazwą "Produkcja kaczek" jest symulacją działania przedsiębiorstwa w warunkach gospodarki wolnorynkowej. W zależności od liczby uczestników można rozwijać jej fabułę. Gra sprawia mnóstwo przyjemności, a nauka staje się zabawą. Poza tym rozwija znajomość podstawowej terminologii z zakresu przedsiębiorczości, sporządzania sprawozdań finansowych oraz wyobraźnię geometryczną. Uczestnicy gry zostali podzieleni na konkurujące przedsiębiorstwa (zespoły 6-7 osobowe), w skład których wchodzili „żywieniowcy” a specjalnie wybrani uczniowie tj. „ekonomiści” stanowili obsługę banku, hurtowni papieru i punktu skupu gotowych wyrobów - papierowych kaczek. Przedsiębiorstwa produkujące kaczki konkurowały między sobą nawzajem. Nad prawidłowością funkcjonowania przedsiębiorstw i ich otoczenia czuwali nauczyciele przedmiotów ekonomicznych: Bożena Cieszko-Pankiewicz, Monika Łepik, Katarzyna Mańko, Małgorzata Typiak. Wnioski wyciągnięte przez nauczycieli podczas nauki przez zabawę są następujące: „Gra wprowadza elementy współzawodnictwa, każdemu zależy, by jak najwięcej zarobić. Uczniowie chętnie angażują się w swoje role, każdy chce być najlepszy. Grze towarzyszą prawdziwe emocje. Notowanie przychodów i rozchodów na karcie bilansowej wymaga sprawności rachunkowej. To właśnie bezbłędnie prowadzona rachunkowość czasem decyduje o zwycięstwie.” Uczniowie chcieli powtórzenia zajęć i wprowadzenia większej liczby zespołów w celu wzmocnienia konkurencji. Nauczyciele obiecali, że „takie” lekcje na pewno się powtórzą. {gallery artykuly/2017/zabawa}
Mamy Mistrza Rachunkowości MAMY MISTRZA RACHUNKOWOŚCI! W dniu 26 maja 2017 r. odbył się szkolny konkurs o tytuł MISTRZA RACHUNKOWOŚCI. Do rywalizacji przystąpili uczniowie z trzeciej klasy technikum ekonomicznego. Celem konkursu była zachęta do utrwalenia zdobytej wiedzy oraz pogłębienie umiejętności z zakresu rachunkowości. Uczniowie posiadający największą wiedzę zostali uhonorowani tytułami, a pozostali otrzymali informację nt popełnianych błędów. Konkurs stał się powtórką przed egzaminem, który odbędzie się w styczniu przyszłego roku, co powinno zaowocować dobrymi wynikami. Każdy z uczestników przekonał się, że można się nauczyć rachunkowości, a nawet ją polubić. Komisja konkursowa w składzie: Bożena Cieszko-Pankiewicz i Katarzyna Mańko, ustaliła, że MISTRZEM RACHUNKOWOŚCI w roku szkolnym 2016/2017 została – ANNA MICHAŁOWSKA. Tytuł wicemistrza otrzymały równocześnie: Natalia Bielesza i Pamela Bojarska.
Maj miesiącem profilaktyki nowotworowej Profilaktyka zdrowia jest fundamentem prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdym wieku. Często bagatelizowane w młodym wieku dolegliwości bądź pierwsze symptomy chorób swoje wzmożone natężenie przybierają w kolejnych dekadach życia. Mając to na uwadze podejmujemy różne działania prozdrowotne. Miesiąc maj 2017 r. jest w naszej szkole miesiącem profilaktyki nowotworowej. W ramach działań profilaktycznych, oraz realizując zadania zawarte w programie profilaktycznym; „Wybierz Życie – pierwszy krok” w dniu 15.05.2017r odbyło się szkolenie uczniów klas 2tz, 1tz, 1k, 2k, 3k na temat: 1. Najczęstsze determinanty procesów kancerogennych w organizmie. 2. Rola wczesnej diagnostyki i badań przesiewowych w profilaktyce nowotworowej. 3. Sytuacja epidemiologiczna w Polsce i na świecie. 25 maja przeprowadzone zostały działania akcyjne polegające na utworzeniu punktu informacyjnego, w którym udzielano informacji na temat skutków zdrowotnych wynikających z zażywania substancji psychoaktywnych, oraz skutków zdrowotnych palenia tytoniu. Prowadzone były rozmowy z uczniami, rozdawano materiały tematyczne, dokonano demonstracji upośledzenia zmysłów przy użyciu narkogogli i alkogogli. W klasach 1tp i 2tpb przeprowadzono szkolenie na temat: „Profilaktyka nowotworowa”. Szkolenia i działania akcyjne przeprowadziły pani Bogumiła Prymaczuk i pani Agata Wójtowicz– pracownicy powiatowej stacji SANEPD. W tym miesiącu pani Bożena Cieszko - Pankiewicz oraz pani Małgorzata Jędruszczak w ramach wdż i biologii przeprowadziły zajęcia związane z podstawową wiedza na temat raka szyjki macicy i wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). Uczniowie mieli okazję zapoznania się ze sposobami profilaktyki wtórnej (badania cytologiczne) i pierwotnej (szczepienia profilaktyczne), które powinny być powszechnie znane, aby umożliwić ich optymalne zastosowanie. Przeprowadzone przez szkołę działania z pewnością wpłyną na podniesienie świadomości i zainteresowania uczniów własnym zdrowiem oraz będą kształtować zachowania sprzyjające zdrowiu. {gallery artykuly/2017/maj_profi}
Postaw na zawód - Kucharz i Technik żywienia i usług gastronomicznych 19 maja mieliśmy przyjemność gościć w naszych skromnych progach przemiłych gości. Pracownie gastronomiczną odwiedzili gimnazjaliści którzy wiążą swoja przyszłość z zawodem kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych. Gimnazjaliści zwiedzili naszą pracownię i zobaczyli maszyny i urządzenia na których pracujemy. Nasi goście wraz z uczniami klasy 2tz mieli okazję robić pyszne rurki z kremem z naszego przepisu. Ale zanim przystąpili do właściwej pracy sami przygotowali formy do rurek. Było wesoło i zabawnie, zwłaszcza przy wałkowaniu czy nawijaniu rurek na formy. Finalny produkt wyszedł bardzo smaczny, co widać po minach zadowolonych gimnazjalistów, wszystko z talerzyków zniknęło w oka mgnieniu. Mamy nadzieję, że w tym samym gronie spotkamy się we wrześniu już wtedy w białych fartuszkach. Gimnazjalistom pomagali uczniowie klasy drugiej: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Szymon Demczuk, Przemysław Solan. Nauczyciele: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas. A dla tych którzy są niezdecydowanych PRZYPOMINAMY: Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Zatrudnienie: • Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.) • Instytucje zajmujące się obrotem żywnością, • Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale) • Organizacje ochrony konsumenta, • Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności • Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). • Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp. Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie: • Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. • Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach. • Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia). • Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS. • Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego • Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. • W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista. Okres nauki: 4 lata. W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych. Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji: TG.7 Sporządzanie potraw i napojów (egzamin - II semestr klasa 3) TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin - I semestr klasa 4). Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów; • planowania i oceny żywienia; • organizowania produkcji gastronomicznej; • planowania i realizacji usług gastronomicznych. Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych. Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Miesiąc z życia pracowni gastronomicznej Ach ten kwiecień, psotny kwiecień, różne figle płata w świecie. Raz przygrzeje mocno słońce, że jak w lecie jest gorąco. Innym razem śniegiem prószy, że aż wszystkim marzną uszy. Kwiecień - plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata. Tegoroczny kwiecień był równie psotny co w wierszyku, ale „Kulinarni” na to nie zważali tylko dzielnie pracowali. Kwiecień bowiem obfitował w wiele imprez z naszym udziałem. I tak od początku: 6 kwietnia przygotowywaliśmy catering na powiatowe targi pracy, 10 kwietnia malowaliśmy babeczki razem z dziećmi i fundacją „Dr Clown” (http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/2017/04/kolorowy-babeczkowy-zawrot-gowy.html), 11 kwietnia przygotowaliśmy słodki poczęstunek na konkurs profilaktyczny „Bliżej siebie – dalej od nałogów” oraz poczęstunek na spotkanie nauczycieli. 26 kwietnia przygotowywaliśmy dni otwarte w naszej szkole. Tego dnia można by rzec, że byliśmy w trzech a nawet czterech miejscach jednocześnie gdyż kulinarni brali udział w przedstawieniu, przygotowywali stoisko prezentujące zawód, prezentowali pracownię gastronomiczną oraz przygotowywali kiełbaski z grilla dla gości z gimnazjum, oraz chlebek własnego wyrobu. I co powiecie kwiecień był pracowity? – Prawda. W tym miejscu chcielibyśmy podziękować uczniom za pracę, pomoc i wytrwałość: Monice Matycz, Jakubowi Kalmanowi, Natalii Matwiejuk, Klaudii Pukas, Aleksandrze Furgała, Patrycji Kapelusznej, Iwonie Król, Przemysławowi Solanowi, Szymonowi Demczukowi, Patrykowi Kliszczowi, Marcelowi Kaniewskiemu, Marcinowi Trumińskiemu, Agacie Opalińskiej, Aleksandrowi Pilarskiemu, Kindze Prościńskiej. Oraz zaangażowanym nauczycielom: Katarzynie Oleszczuk, Agnieszce Pawlas, Małgorzacie Typiak, Halinie Szewczyk. Poniżej przedstawiamy krótką kwietniową fotorelację i zapraszamy na bloga po przepisy kulinarnizsp1kras.blogspot.com
Konkurs o tytuł ,,Mistrza rachunkowości" - możesz zostać MISTRZEM Uwaga uczniowie technikum ekonomicznego! W dniu 29 maja o godzinie 11.30 odbędzie się szkolny konkurs o tytuł: "Mistrza rachunkowości". Zgłoszenia należy składać do dnia 22 maja 2017 r. do p. Bożeny Cieszko-Pankiewicz.Wyniki konkursu, ustalone przez komisję konkursową zostaną ogłoszone w dniu 7 czerwca 2017 r. Celem konkursu jest: - rozwijanie zainteresowań rachunkowością wśród uczniów klas technikum ekonomicznego, - uhonorowanie uczniów legitymujących się najgłębszą wiedzą z zakresu rachunkowości, -zachęcenie uczniów klas III do utrwalenia wiadomości z lat poprzednich, -podsumowanie wiadomości, przed egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.